Είναι το γάλα βρώμης κακό για εσάς; Οι μύθοι και οι αλήθειες.
- acharalambides0
- 21 Οκτ 2024
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 5 Νοε 2024

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα ρόφημα τόσο συνηθισμένο όσο το γάλα βρώμης θα μπορούσε να προκαλέσει συζήτηση κατά πόσο είναι υγιεινό ή ανθυγιεινό, αλλά γίνεται συχνά αντικείμενο συζήτησης μεταξύ διαιτολόγων και καταναλωτών παγκόσμια, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Σε αυτούς που δεν τους αρέσει ισχυρίζονται ότι το γάλα βρώμης αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα και δεν είναι τίποτα άλλο από «χυμός αμύλου», λέει η εμπειρογνώμονας και εγγεγραμμένη στο MyFitnessPal διαιτολόγος Joanna Gregg.
Γάλα βρώμης και σάκχαρο αίματος
Η ανησυχία για το γάλα βρώμης είναι κατανοητή, γιατί υπάρχουν κάποιες μπερδεμένες αποχρώσεις σχετικά με αυτό. Ενώ οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν προσθέτουν ζάχαρη ως συστατικό, η μαλτόζη, ένας τύπος ζάχαρης, δημιουργείται από τη διαδικασία παρασκευής γάλακτος βρώμης.
Η μαλτόζη που βρίσκεται στο γάλα βρώμης αφομοιώνεται πιο γρήγορα από τα σάκχαρα που βρίσκονται σε άλλα γάλατα, γεγονός που είναι ο κύριος λόγος που έχει κακή φήμη.
Είναι αλήθεια ότι το γάλα βρώμης έχει αρκετά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), με GI 69. Αυτός ο αριθμός είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι μια κλίμακα από το 0 έως το 100, με την καθαρή γλυκόζη να έχει τιμή 100. Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός GI, τόσο περισσότερο ένα τρόφιμο μπορεί δυνητικά να αυξήσει τη γλυκόζη.
Για σύγκριση, το γαλακτοκομικό γάλα 1% έχει GI 27.
Αλλά το γάλα βρώμης ανεβάζει πραγματικά το σάκχαρο στο αίμα σας με έναν τρομερά ανθυγιεινό τρόπο; Η απάντηση είναι, όχι.
Ο αριθμός GI βασίζεται αποκλειστικά στο ίδιο το προϊόν. Εάν το γάλα βρώμης καταναλώνεται με τροφές που έχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες ή λίπος, οποιαδήποτε αύξηση του σακχάρου στο αίμα θα επιβραδυνθεί από αυτά τα άλλα θρεπτικά συστατικά.
Με άλλα λόγια, εάν πίνετε λίγο γάλα βρώμης στον καφέ σας μαζί με ένα ισορροπημένο πρωινό - ας πούμε μια ομελέτα ή τοστ με αβοκάντο - δεν πρέπει να ανησυχείτε.
Τι γίνεται με τα συστατικά;
Υπάρχει ένα άλλο συστατικό γάλακτος βρώμης που ανασηκώνει μερικά φρύδια - το λάδι.
Συχνά προστίθεται για να παρέχει καλύτερη υφή. Λειτουργεί επίσης ως γαλακτωματοποιητής, εμποδίζοντας το γάλα να διαχωρίζεται στον καφέ σας.
Όταν καταναλώνεται στις σωστές ποσότητες, το λάδι δεν είναι ανθυγιεινό και μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια υγιεινή διατροφή. Η ποσότητα λαδιού canola που συνήθως βρίσκεται στο γάλα βρώμης δεν προκαλεί ανησυχία.
Αν και το γάλα βρώμης δεν θεωρείται ανθυγιεινό, δεν παύει να είναι μια επεξεργασμένη τροφή. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι κάτι που ίσως θέλετε να περιορίσετε στη διατροφή σας συνολικά.
Σχεδόν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν προσθέσει γαλακτωματοποιητές και άλλα συστατικά για να τα κάνουν πιο εύγευστα. Η ποσότητα αυτών των συστατικών που υπάρχουν στο γάλα βρώμης, όταν καταναλώνεται με μέτρο, θεωρείται γενικά ασφαλής.
Πώς συγκρίνεται το γάλα βρώμης με άλλα γάλατα;
Το αν το γάλα βρώμης είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς εξαρτάται από τις προτιμήσεις και την κατάστασή σας. Για άτομα με αλλεργία στη λακτόζη, τους ξηρούς καρπούς ή τη σόγια, το γάλα βρώμης είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Επισημαίνει επίσης ότι το γάλα βρώμης έχει ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βήτα-γλυκάνη και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.
Αλλά το γαλακτοκομικό γάλα είναι πολύ καλύτερη πηγή πρωτεΐνης από το γάλα βρώμης, αν αυτός είναι ο στόχος σας, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια φυσική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνες, Α, Β12 και D.
Και αν παρακολουθείτε προσεκτικά το σάκχαρό σας για οποιονδήποτε λόγο, το γάλα με ξηρούς καρπούς είναι πιθανώς καλύτερη επιλογή από τη βρώμη, ειδικά εάν δεν συνδυάζετε γάλα βρώμης με άλλα τρόφιμα.
Λοιπόν, είναι το γάλα βρώμης υγιεινή τροφή;
Το γάλα βρώμης είναι πιο υγιεινό από ορισμένα ποτά και όχι τόσο υγιεινό όσο άλλα. Εξαρτάται από το τι αντικαθιστά, με τι το τρώτε και πόσο καταναλώνετε.
Όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα πρέπει να σταθμιστούν σε σχέση με τη συνολική διατροφή, τις προτιμήσεις και τους στόχους σας.